Over dB’s2022-03-14T14:05:46+02:00

Nieuws

terug

Over dB’s

25 jaar onafhankelijke vrijplaats voor Utrechtse muziek

Drumstellen met groene bekkens. Versterkers waar het vocht zich een weg door roestte. Sjouwen en zeulen met apparatuur op de werftrappen. Brugkelders zonder water of wc. Met je bandje repeteren moest je echt graag willen in Utrecht tot 1994. Dus toen dB’s haar oefenruimtecomplex aan de Jekerstraat opende, gebouwd met hulp van vrienden en muzikanten, werd muziek maken voor velen een stuk leuker: niet vochtig, gelijkvloers, verwarmde ruimtes en om je heen veel muzikanten. De 8 oefenstudio’s worden ingericht met professionele drums en versterkers volgens het principe plug-and-play. In 1996 wordt Studio Moskou gebouwd: de plek waar Within Temptation de eerste plaat opneemt. dB’s groeit zo tot een onafhankelijke vrijplaats zonder subsidies, waar veel kan en waar alle muzikanten zich thuis voelen. Er is gratis koffie en thee voor iedereen. Koud bier tegen aangename prijzen. Maar tijden veranderen, en de stad rukt op.

Na 9 jaar verhuist dB’s in 2003 naar het leegstaande CAB gebouw aan de Cartesiusweg. Het pand is in erbarmelijke staat: na een flinke verbouwing worden 17 oefenstudio’s gebouwd, een bar, concertzaal, Studio Moskou en veel opslagruimte voor instrumenten. Het grootste oefenruimtecomplex van de regio is een feit. Stichting Ruis, verantwoordelijk voor het concertprogramma, ontwikkelt zich in razend tempo: de Clash of the Titans herleeft, Utrechts grootste bandwedstrijd met ieder jaar 50 deelnemende bands. Wekelijks zijn er concerten en in een paar jaar groeit dit aantal uit tot meer dan 150 optredens per jaar. Een onafhankelijk podium, eigenzinnig, en met een structureel oog voor lokale bands. In 2006 start ROC Midden Nederland met de opleiding Nederlandse Pop Academie, en vindt haar huisvesting voor een belangrijk deel in dB’s. Jonge talenten krijgen een kans hun aspiraties in de muzieksector om te zetten in werk, als professioneel muzikant of sounddesigner.

In 2016 breidt dB’s verder uit met een grotere bar en het bierassortiment groeit met 50 (speciaal)bieren. Sinds 2018 serveert Roots Rock Kitchen (voorheen Rammenas) heerlijke vegetarische maaltijden voor een schappelijke prijs. dB’s draait nog steeds volledig zelfstandig, is onafhankelijk en vrij van subsidie en mede daardoor een onmisbare katalysator van de Utrechtse muziekscene.

In 2019 vierde dB’s zijn 25 jarig jubileum uitgebreid o.a. tijdens Culturele Zondag Go West, de grote overzichtsexpositie Medley en het succesvolle 25 jaar dB’s festival met 25 bands die een bijzondere band met dB’s hebben, o.a. The Kik, Blaudzun, Blue Grass Boogiemen, El Zombie en Orgaanklap.

Meer van dit

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in…    Ga naar de bovenkant