PAUL COLLINS BEAT (USA) – NL exclusive + MISSELIJK

When:
February 17, 2019 @ 8:00 pm – 10:30 pm
2019-02-17T20:00:00+01:00
2019-02-17T22:30:00+01:00
Cost:
11 adv/12 door
PAUL COLLINS BEAT (USA) - NL exclusive + MISSELIJK

Paul Collins? Dat zegt u even helemaal niks? Ik kan het ergens wel begrijpen, want de Amerikaan is altijd een beetje onder de radar gebleven. Maar als je kijkt naar wat hij gemaakt en geschreven heeft is het een grote schandeZo zat Collins halverwege de jaren zeventig in The Nerves, een van de allerbeste powerpopbands ooit en verantwoordelijk voor een van de leukste liedjes die ik ken: ‘Hanging on the Telephone’. Ah, dat zegt u wel iets? Klopt, het nummers werd bekend in de uitvoering van Blondie, maar het is afkomstig van The Nerves. Waar Collins dus in zat.

Nadat the Nerves er eind jaren zeventig mee stopten, ging Collins verder met The Beat, een band die al snel Paul Collins Beat ging heten. De band debuteerde in 1979 met een meer dan uitstekend, titelloos album dat op dezelfde voet verder ging als The Nerves. Gitaargedreven popsongs, hypermelodieus, met volop samenzang, maar met de energie van punk: de blauwdruk voor wat je powerpop noemt. Met The Beat speelde Collins tot 1989, waarna hij onder zijn eigen naam plaatjes ging maken. De laatste jaren maakt Collins zowel plaatjes onder zijn eigen naam als met The Beat. Veel verschil maakt het naampje overigens niet. Zo bracht Collins dit jaar, weer onder zijn eigen naam en op het mooie Alive records, het prima klinkende ‘Out of My Head’ uit, een plaatje met powerpoppareltjes als uit Collins’ beste jaren. Ga maar luisteren, de kritieken van Washington Post tot Daily Mail zijn terecht buitengewoon lovend. Zal het dan toch nog goed komen met de erkenning voor de KING OF POWERPOP?

Al ongeveer 35 jaar staat Collins als een hitsige tiener te blèren om de aandacht van een mooi meisje. En hoe kun je die nu beter krijgen met een goed liedje? Collins en band vinden al jaren lang de perfecte balans tussen pop en punk en hebben daarmee talloze bands beïnvloed. Je wilt weten waar zo’n gave band als Afterpartees de kunst afkijkt? Trakteer jezelf op lesje popgeschiedenis en kom maar kijken! Opener is ook misselijk want zeg nou zelf, welke Utrechtse band kan met melodie en punkpopliedjes een beetje in de buurt van de maestro zelf komen. MISSELIJK toch? Beetje Utrechtse popgeschiedenis bovendien.